brellavio spijkermat

Bekend met gelukshormonen? Word happy door de spijkermat!

BrellaVio – Partner van SportsLink

Geluk. We horen het vaak om ons heen. Iedereen wil gelukkig zijn, maar hoe worden we gelukkig en waar komt geluk vandaan? Lees verder en kom er meer over te weten! 

Wat zorgt er nu eigenlijk voor dat we ons gelukkig voelen? Het hebben en ervaren van een geluksgevoel is een stuk ingewikkelder dan dat je misschien zou denken. Je gevoel wordt namelijk voor een groot deel bepaald door hormonen.

Hormonen zijn stofjes in je lichaam die boodschappen afgeven aan andere delen in je lichaam. Er zijn bijvoorbeeld hormonen die je hersenen aangeven dat je moe bent of moet eten. Ook zijn er hormonen die je een geluksgevoel geven. De volgende hormonen dragen bij aan jouw geluk.

Endorfine

Het eerste gelukshormoon is endorfine. Endorfine is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Het heeft als eigenschap dat pijn en stress minder worden, zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Daarbij kan het ook een gevoel van liefde en vrede opwekken.

Wanneer je hersenen te weinig of geen endorfine aanmaken kun je somber worden. Op dat moment gaat je lichaam op zoek naar iets wat ervoor zorgt dat je wel endorfine aanmaakt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld trek in suiker of vet krijgen, zoals een reep chocolade.

Ongezonde chocoladereep

Nu hoor ik je al denken: “Hoe zorg ik ervoor dat mijn lichaam endorfine aanmaakt?”. Die vraag is makkelijk te beantwoorden. Hiervoor zijn namelijk meerdere manieren dan alleen de ongezonde chocoladereep. Je kunt bijvoorbeeld gaan sporten, pittig eten nuttigen en naar buiten gaan met zonlicht (vergeet je dan natuurlijk niet in te smeren!). Maar naast deze voorbeelden heeft de spijkermat ook zeker veel nut. De acupressuur drukpunten veroorzaken een pijnprikkel waar het lichaam als een natuurlijke reactie op reageert door het aanmaken van endorfine.

Dopamine

Als tweede gelukshormoon hebben we dopamine. Dopamine staat bekend als het beloningshormoon. Iedereen heeft een soort beloningssysteem dat ervoor zorgt dat je steeds op zoek bent naar dingen die je leuk vindt. Het zorgt dan voor motivatie om je doelen te bereiken. Wanneer je de doelen bereikt hebt, komt er dopamine vrij. Het leuke gevoel dat je krijgt, zorgt voor herhaling van het dopamine opwekkend gedrag.

Helaas is er ook een keerzijde aan deze beloningen. Het gebruik van drugs, alcohol of andere vormen van verslaving worden ook deels veroorzaakt door het beloningssysteem. Wanneer je dan bijvoorbeeld een kick krijgt van de drugs, wordt er ook dopamine afgegeven waardoor je dus als het ware wordt beloond. Hierdoor versterk je de neiging het nog eens te gebruiken.

Geheugen en concentratievermogen

Naast dat dopamine betrokken is bij het beloningssysteem, heeft dopamine meerdere functies binnen het lichaam. Het helpt de motorische controle, zorgt dat je kan leren en ondersteund je geheugen en concentratievermogen.

De negatieve gevolgen van te weinig dopamine zijn onder andere: je hebt moeite met (vooruit) denken, je hebt geen zin meer om leuke dingen te doen, krijgt moeite met het reguleren van je emoties en in het ergste geval kan het leiden tot een depressie. Daarnaast kan een tekort aan dopamine een oorzaak zijn van ADHD.

Serotonine

Het derde gelukshormoon is serotonine. Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt door een sterk verband tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Mensen die veel serotonine aanmaken hebben van nature al meer zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf. Serotonine heeft niet alleen invloed op je stemming, maar ook op je eetgedrag, slaapritme en seksuele activiteit.

Maar hoe kan een tekort aan serotonine ontstaan? Dit kan door stress, tekort aan vitamine B3, B6 en magnesium, genetische aanleg en alcohol- en drugsgebruik. De gevolgen zijn wel uiteenlopend. Zo zijn mensen met weinig serotonine afhankelijker en minder zelfverzekerd. Daarnaast kan een tekort aan serotonine bijdragen aan een grotere gevoeligheid voor verslaving aan genotsmiddelen. Ook kan je slaapritme verstoord worden bij een tekort en in het ergste geval kan een depressie ontstaan.

Oxytocine

Als laatste gelukshormoon heb je oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel het knuffel-, bindings- of liefdeshormoon genoemd. De bijnamen geven al een goed beeld van het effect en de functie. Het is een hormoon dat erg belangrijk is voor het gevoel van intimiteit en verbondenheid. Daarnaast versterkt het bij mensen waar je van houdt en vergroot het het gevoel van vertrouwen. Ook ervaar je minder angst en stress.

De gevolgen van te weinig oxytocine zijn dat je meer stress en spanning ervaart. Ook heeft de hoeveelheid oxytocine in je bloed invloed op je immuunsysteem. Wanneer je meer stress ervaart, verzwakt je immuunsysteem en vertraagt het genezingsproces van ontstekingen en wonden.

Om oxytocine vrij te laten komen zijn aanrakingen, complimenten en oogcontact een belangrijke factor. Ook kan de spijkermat helpen om oxytocine vrij te laten komen.

Wat is de functie van de BrellaVio spijkermat bij het vrijkomen van gelukshormonen?

De twee hormonen die bij het gebruik van de BrellaVio spijkermat vrijkomen zijn endorfine en oxytocine. Zoals hierboven beschreven stimuleer je endorfine door middel van het prikkelen van het lichaam. Wanneer je op de spijkermat gaat liggen voelt je lichaam de duizenden drukpunten. Hierdoor maakt je lichaam endorfine aan. Na enige tijd went je lichaam aan de drukpunten en voelt het als een fijne aanraking. Hierdoor wordt oxytocine aangemaakt.

Wil jij nou zelf ervaren hoe het voelt om op de spijkermat te liggen en gelukshormonen aan te maken? Bestel dan jouw spijkermat via www.brellavio.nl.

Translate »