gendergap in sport

Gendergap tussen mannen en vrouwen in sportwetenschappen

De meeste onderzoeken in sportwetenschappen zijn gebaseerd op mannen en er wordt nauwelijks gecorrigeerd voor geslacht en lichamelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Het overgrote deel van de gangbare trainings- en herstelstrategieën voor vrouwen is echter gebaseerd op deze onderzoeken, maar hebben dan niet hetzelfde effect als op mannen. Er is weinig onderzoek naar uitsluitend vrouwen gedaan. Dit is wel nodig omdat vrouwen andere fysiologische processen hebben dan mannen.

Een studie in 2014 demonstreerde een grote onbalans in ‘sport & training literatuur’ waar de auteurs lieten zien dat maar 39% vrouwelijk waren, en maar 4% van de studies uitsluitend met vrouwen zijn gedaan. Sindsdien zijn er meerdere studies die laten zien dat er een ongelijke verdeling is tussen mannen en vrouwen in onderzoeken. In een recente studie uit september is er gekeken naar de ratio tussen mannen en vrouwen in onderzoeken die uitgevoerd zijn tussen 2014 en 2020, die gepubliceerd zijn in bekendere sportwetenschappelijke bladen. Van elke publicatie is het totaal aantal deelnemers, het aantal mannelijke en vrouwelijke deelnemers, de titel en het onderwerp vastgelegd. 6% van de studies bevatten uitsluitend vrouwen.

 

Niet altijd representatief

Dit betekent dat bij 94% van de studies in sportwetenschappen niet specifiek vrouwen worden onderzocht, maar de resultaten vaak wél worden gegeneraliseerd naar vrouwen. In dit licht is het ook belangrijk om te realiseren dat de studies waar vrouwen wél mee werden genomen, niet altijd representatief zijn. Want als vrouwen deelnemen, nemen ze vaak deel in de lage hormoonfase of de folliculaire fase waarin ze ‘het meest op mannen lijken’. Als geen vrouwen deelnamen die een natuurlijke cyclus hebben, namen vrouwen deel die de anticonceptiepil slikten wat ook weer een heel ander beeld geeft. Als de studies dus vrouwen bevatten, dan zijn de resultaten vaak slechts een combinatie van de resultaten van mannen en vrouwen om het aantal deelnemers te vergroten. Daarnaast wordt er niet gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen, waardoor we het doel missen om vrouwen te kunnen helpen met het aanpassen aan trainingsstress en het verbeteren van prestaties.

Verder lezen?

 

Download onze gratis app!

Benieuwd naar het hele artikel van Anne Bavelaar? Download nu de SportsLink-app in de App Store of Google Play Store.

Translate »