baanwielrennen

Merle van Benthem: mijn overstap van BMX naar baanwielrennen

Na 24 jaar heb ik in juli de knoop doorgehakt en besloten per direct te stoppen met BMX. Ik verruil mijn kleine fiets voor een grotere, namelijk een baanfiets. Het was een speciale reis, die voor mij als 4-jarig meisje uit Hengelo begon. Op mijn vijftiende verhuisde ik naar Sportcentrum Papendal om mijn dromen na te jagen. Dit heeft mij als sporter, maar zeker ook als mens gemaakt tot wie ik nu ben.

De eerste jaren gingen als en tierelier. Ik won bij de junioren tal van races en behaalde zelfs als eerste jaar junior de wereldbekerfinales bij de senioren. En als kers op de taart werd ik ook nog Wereldkampioen Junioren. Maar toen ging het de eerstvolgende wereldbeker goed mis. Ik werd door een concurrent (onbewust) van achteren aangeraakt, waardoor ik met 55-60 km/u vol tegen de lip van een bult aanviel en meteen buitenwesten raakte. De medische staf bij de baan vertrouwde het niet, waarna ik met een traumahelikopter werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

 

Emotioneel

Die 2-3 weken na deze valpartij zijn één grote waas voor mij en het begin van een ellendige periode met blessure op blessure. Met als dieptepunt de knieblessure die ik in 2017 opliep. Er was veel kapot in mijn knie. Ik kan me nog goed herinneren dat ik bij onze dokter op Papendal zat en dat hij zei dat ik er rekening mee moest houden dat dit wel eens het einde van mijn carrière kon zijn. Ik was zo emotioneel, maar toen ik weer alleen was dacht ik: dit wordt niet het einde van mijn carrière! Na een teleurstellende Olympische Spelen in 2016 wilde ik het namelijk koste wat het kost in Tokyo 2020 beter doen.

Verder lezen?

 

Download onze gratis app!

Benieuwd naar het hele artikel van Merle van Benthem? Download nu de SportsLink-app in de App Store of Google Play Store.

Translate »